EVA QU ZA DECU

6 supozitorija

Čepići za pražnjenje za decu. Pomažu u regulisanju normalnog pražnjenje creva. Deluju samo lokalno, fiziološkim podsticajem i ne sadrže sastojke koji imaju laksativno delovanje.

Svojstva
Nakon umetanja Eva/qu čepić se za nekoliko minuta otapa u rektumu i otpušta veliki broj malih šumećih mikromehurića koji masiraju zid rektuma. Otopljeni čepić omekšava nakupljenu stolicu. Šumeće delovanje podstiče odvajanje, brzo i zadovoljavajuće pražnjenje stolice. Čepići se mogu koristiti dugoročno za održavanje i obnavljanje mehanizama lenjog pražnjenja stolice.
Indikacije                                                                                                                                                                          
Eva/qu čepići za decu su indikovani za decu od 2 do 12 godina starosti.
Primena Eva/qu čepića uvek je dobro indikovanaza sve oblike učestalog ili hroničnog zatvora. 
Eva/qu čepić koristi se za pražnjenje creva pre operacije ili dijagnostičkih postupaka (npr.: hirurški, gastroenterološki i urološki pregledi, ehografija prostate i rektoskopija). Neophodni su tokom putovanja, kad može doći do neočekivanog zatvora pa je potrebno brzo i efikasno pražnjenje.
Neophodni za planiranje vremena i mesta vršenja nužde prema sopstvenim potrebama, ako ne želite u javnim sanitarnim prostorijama(u baru, aerodromu, restoranu itd.).
Profilaksa: razumna i zaštitna mera je isprazniti ostatak stolice iz rektalne ampule. Higijena rektuma može sprečiti upale analnog kanala (ragade i hemoroide). Pravilna higijena anorektalnog područja može takođe sprečiti neoplazme.

 

Izvadite jedan čepić iz zatvorenog pakovanja i umetnite celi čepić u anus (čmar). Stavljanje je lakše ako se čepić prvo navlaži vodom. Ako korisnik ima povrede sluznice ili hemoroide, preporučuje se umetati čepić nakon lubrikacije (podmazivanja) vazelinom, suncokretovim ili maslinovim uljem.  
Čepić obično podstiče pražnjenje creva u roku od nekoliko minuta. Važno je pustiti da se delovanje dovrši.
Korisnicima se preporučuje zadržati čepić u rektumu što je duže moguće, kretati se, čak i u prisutnosti očitog podsticaja, umesto čekati u sedećem ili ležećem položaju.

Kontraindikacije
Nijedna poznata, čak i uz čestu i dugotrajnu  upotrebu u prisutnosti hemoroida i lokalnih fisura. Svaki čepić se sastoji od prirodnih i netoksičnih supstanci (natrijum bikarbonat i kalijum bitartarat) koji se koriste u nekim dodacima prehrani. Polietilen glikol, koristi se kao pomoćna supstanca i nosač, potpuno je inertan, ne apsorbira se u telu i nije toksičan.
Upozorenja i mere opreza: Osećaj delomičnog pražnjenja ili blago peckanje u rektumu ne trebaju izazivati zabrinutost jer brzo nestaju. Čepić sadrži polietilen glikol koji bi mogao izazvati iritaciju.
Koristi se kod rektalnog zatvora, a izostanak učinkovitosti (pražnjenja) može ukazati na drugi problem (npr. zatvor zbog grčeva) kad je potrebno obratiti se lekaru. Čuvati izvan pogleda i domašaja dece. Koristiti samo za navedene indikacije. Ne koristiti u slučaju poznate preosjetljivosti na bilo koji sastojak. Nisu poznati štetni učinci uzrokovani primenom ovog proizvoda. Ako vaše dete ima specifičnu reakciju, prestanite koristiti proizvod i obratite se doktoru. 

Natrijum bikarbonat i kalijum bitartarat suspendirani u polietilen glikolu rastopljivom u vodi.