EVA QU - ČEPIĆI ZA PRAŽNJENJE

6 supozitorija (čepića)

Čepići za pražnjenje Pomažu u regulisanju normalnog pražnjenje creva. Deluju samo lokalno, fiziološkim podsticajem i ne sadrže sastojke koji imaju laksativno delovanje.

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Svojstva

Nakon umetanja u rektum, Eva/Qu čepić se za nekoliko minuta otapa i otpušta veliki broj šumećih mikromehurića koji pritiskaju i masiraju zid rektuma. Otopljeni čepić omekšava nakupljenu stolicu. Šumeće delovanje podstiče odvajanje i  brzo i zadovoljavajuće pražnjenje stolice.

Čepići se mogu koristiti dugoročno za održavanje i obnavljanje mehanizama lenjeg pražnjenja stolice.

Indikacije                                                                                                                                                                          

Eva/Qu čepići namenjeni su za odrasle. 
Primena Eva/Qu čepića uvek je dobro naznačena za sve oblike učestalog zatvora stolice, uobičajenog i hroničnog. 

Zbog svoje delotvornosti i nežnog lokalnog i fiziološkog delovanja, kao i sastojaka koji ne iritiraju i koje organizam ne apsorbuje, čepić se posebno preporučuje za primenu tokom trudnoće i dojenja, pacijentima koji moraju da miruju  i hendikepiranim osobama, starijim osobama i pacijentima s neurološkim bolestima.

Eva/Qu čepić koristi se za pražnjenje creva pre operacije ili dijagnostičkih pretraga (npr. hirurški, gastroenterološki i urološki pregledi, ehografija prostate i rektoskopija). Neophodni su tokom putovanja, kad može doći do neočekivanog zatvora te je potrebno brzo i efikasno pražnjenje.

Neophodni su za odabir vremena i mesta obavljanja nužde prema ličnim potrebama ako to ne želite obaviti u neprikladnim kancelarijskim sanitarnim prostorijama, u baru,aerodromu, restoranu ili vozu.

Profilaksa

Razumna i zaštitna mera je isprazniti ostatak stolice iz rektalne ampule. Higijena rektuma može sprečiti upalu analnog kanala, pojavu ragada i hemoroida. Pravilna higijena anorektalnog područja takođe može  sprečiti novotvorine (neoplazme).

Izvadite jedan čepić iz zatvorenog pakovanja te umetnite celi čepić u anus (čmar). Umetanje je lakše ako se čepić prvo navlaži vodom. Ako korisnik ima povredu sluznice ili hemoroide, preporučuje se umetati čepić nakon lubrikacije (podmazivanja) vazelinom, suncokretovim ili maslinovim uljem.  

Čepić obično podstiče pražnjenje creva u roku od nekoliko minuta. Važno je pustiti da delovanje završi.

Korisnicima se preporučuje zadržati čepić u rektumu što je duže moguće, kretati se, čak i uz prisustvo očitog podražaja, umesto čekati u sedećem ili ležećem položaju.

Kontraindikacije

Ne postoji nijedna poznata kontraindikacija, čak i uz čestu i dugotrajnu upotrebu kod prisutnosti hemoroida i lokalnih fisura.

Svaki čepić se sastoji od prirodnih i netoksičnih supstanci (natrijum bikarbonat i kalijum bitartrat) koji se koriste u nekim dodacima ishrani.

Polietilen glikol koristi se kao pomoćna supstanca i nosač, potpuno je inertan, ne apsorbuje se u telu i nije toksičan.

Upozorenja i mere opreza

Osećaj delimičnog pražnjenja ili blago peckanje u rektumu ne bi trebalo da izazovu zabrinutost, jer brzo nestaju. Čepić sadrži polietilen glikol koji bi mogao izazvati iritaciju.

Koristi se kod rektalnog zatvora. Izostanak efikasnosti (pražnjenja) može ukazati na drugi problem (npr. zatvor zbog grčeva) kad je potrebno obratiti se lekaru.

Čuvati van vidokruga i domašaja dece.

Koristiti samo za navedene indikacije.

Ne koristiti u slučaju poznate preosetljivosti na bilo koji sastojak.

Nisu poznati štetni efekti uzrokovani primenom ovog proizvoda. Ako imate specifičnu reakciju, prestanite da koristite proizvod i obratite se lekaru ili farmaceutu. 

Natrijum bikarbonat i kalijum bitartarat suspendirani u polietilen glikolu rastopljivom u vodi.

Eva/Qu čepić razbija blokadu stolice u ampuli rektuma i podstiče brzo i nežno pražnjenje.

Deluje samo lokalno i ne sadrži sastojke koji imaju laksativno delovanje, koji ako se apsorbuju u organizam mogu izazvati neželjene kolateralne efekte kao što su teška dehidracija, neravnoteža elektrolita, kolitis uzrokovan laksativima itd. 

Ponovno uspostavlja normalno pražnjenje stolice zahvaljujući prirodnom i fiziološkom delovanju.

Ne stvara naviku. Dobro se podnosi.

Obično podstiče pražnjenje creva u roku od nekoliko minuta. 

Ako korisnik ima povredu sluzokože ili hemoroide, preporučuje se umetati čepić nakon lubrikacije (podmazivanja) vazelinom, suncokretovim ili maslinovim uljem.     
Nakon umetanja u rektum, Eva/Qu čepić se za nekoliko minuta otapa i otpušta veliki broj šumećih mikromehurića koji pritiskaju i masiraju zid rektuma.

Otopljeni čepić omekšava nakupljenu stolicu, a šumeće delovanje podstiče odvajanje i brzo i zadovoljavajuće pražnjenje stolice.

Čepići se mogu koristiti dugoročno za održavanje i obnavljanje mehanizama lenjog pražnjenja stolice.

VEZANI SADRŽAJI

ZAJEDNIČKI IMENILAC PROGESTERON

Iako je trudnoća prirodno, fiziološko stanje, u kojem se većina žena oseća dobro, kako fizički tako i psihički, ima i onih koje nisu te sreće.

Saznajte više

OPSTIPACIJA - PROBLEM MODERNOGA DOBA

Lečenje opstipacije često započinje lekovima, a da se pre ne iskoristi promena prehrambenih navika kao temelj daljeg terapijskog odabira

Saznajte više

PROBAVA U DOBROJ FORMI

I male stvari koje sami možete učiniti za bolju probavu mogu biti od velike pomoći. Saveta je mnogo, a mi Vam donosimo neke od njih...

Saznajte više