Trovanje hranom

Uzročnici trovanja hranom pripadaju obično jednoj od tri skupine bakterija – salmonele, stafilokoki i klostridije.

Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane ili njihovim toksinima ne moraju imati nikakve simptome ili mogu razviti simptome od blagog crevnog poremećaja do teške dehidracije i krvavog proliva.

Simptomi trovanja hranom su:
  • mučnina,
  • povraćanje,
  • grčevi,
  • proliv.



Lečenje trovanja hranom - Vrlo neugodni simptomi trovanja hranom najčešće se pojačavaju pa je prvi korak u lečenju u najkraćem mogućem roku ukloniti uzročnika trovanja iz probavnog sistema (u većini slučajeva reč je o virusima i bakterijama) kako bi se što manje otrova resorbiralo dalje u organizam.

Trovanje alkoholom

Većina odraslih osoba koja povremeno konzumira alkohol u društvu porodice i prijatelja upoznata je s mamurlukom kao posledicom koja se javlja nakon konzumacije prevelike količine alkohola.

Ne postoji generalno pravilo koja količina alkohola će izazvati simptome, a koja ne, no što je veća količina unesenog alkohola u organizam veća je i mogućnost razvoja simptoma.

Za razliku od mamurluka, koji prestavlja neugodno stanje za organizam bez težih posljedica, trovanje alkoholom je puno ozbiljnije stanje koje zahteva hitnu doktorsku intervenciju, jer može imati i kobne posledic
 
Simptomi mamurluka - najčešći ujutro nakon konzumacije alkohola prethodnog dana i noći:
  • dehidracija,
  • mučnina, bolovi u želucu
  • glavobolja, preosjetljivost na svjetlost i zvukove,
  • proljev,
  • lupanje srca pri najmanjem naporu,
  • oslabljene motoričke sposobnosti, koncentracija i pamćenje.
Simptomi trovanja alkoholom su najčešće sljedeći:
  • jako izražena zbunjenost, ukočenost, nemogućnost buđenja ili koma,
  • učestalo povraćanje,
  • pad tlaka i ubrzan rad srca,
  • nepravilno disanje (pauza između dva udisaja više od deset sekundi),
  • usporeno disanje (manje od osam udisaja u minuti),
  • pad temperature tijela (hipotermija),
  • bljedilo ili plavkasta boja kože.
 


Prva pomoć kod mamurluka - Udobno se smestiti i dati telu dovoljno vremena da se oporavi. Vodu piti polako, gutljaj po gutljaj tokom celoga dana. Potrebno je izbegavati masnu i tešku hranu, a uzimati voće i povrće te prirodne sokove (paradajz i narandž su dobar, a grejpfrut loš izbor). Takođe je dobro izbegavati kavu i crni čaj jer imaju diuretsko delovanje koje može pojačati dehidraciju. Ukoliko je potrebno, olakšajte glavobolju hladnim oblozima. Nakon povlačenja mučnine preporučuje se rastegnuti mišiće i odraditi nekoliko jednostavnih vežbi. 

Ukoliko se sumnja na trovanje alkoholom potrebno je hitno potražiti pomoć doktora!