Simptomi sindroma iritabilnog creva
Lečenje sindroma iritabilnog creva
Enterogel kod sindroma iritabilnog creva
Prehrana kod sindroma iritabilnog creva

Sindrom iritabilnog creva (SIC) čest je poremećaj koji se odlikuje bolovima u trbuhu i promenjenim ritmom pražnjenja creva u trajanju od najmanje tri meseca. Tačan uzrok nije poznat, ali pretpostavlja se da nastanku sindroma pogoduju upale i infekcije, stres, poremećaj ravnoteže neurotransmitera i sl. Takođe, prepoznati su neki prehrambeni činioci koji utiču na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma, a to su: preosetljivost na hranu, neravnoteža crevne mikroflore, preteran unos masnoća, prejedanje, neredovno i prebrzo konzumiranje hrane i prevelik unos alkohola, kafe i gaziranih pića.

Bolest zahvata tanko i debelo crevo, a od poremećaja pati 10 - 15 % odraslih osoba, najčešće žena. SIC je jedan od najčešćih poremećaja koje susreću specijalisti gastroenterolozi i lekari porodične medicine u svakodnevnoj praksi.

Simptomi sindroma iritabilnog creva

Osnovni simptomi sindroma iritabilnog creva uključuju promjene u pokretljivosti creva, a to su:
  • razdoblja konstipacije i dijareje;
  • grčevi u donjem delu trbuha, posebno izraženi nakon unosa hrane;
  • prekomerno stvaranje gasova;
  • osećaj nadutosti u donjem delu trbuha.

Higijenske mere mogu ublažiti simptome, ali možete sebi učinkovito pomoći i selektivnim enterosorbentom Enterosgelom. Enterosgel se temelji na organskom mineralu sa adsorpcijskom sposobnošću vezivanja nekih toksičnih i štetnih materija u crevu (npr. endotoksini, enterotoksini), koje fizički veže na svoju površinu, smanjujući učestalost stolica i trajanje proliva.