DIANATAL® GEL

6x5ml

Dianatal akušerski gel - za lakši porođaj. Upotrebljava se tokom vaginalog porođaja da bi se majci i detetu olakšao porođaj i da bi se umanjila povreda međice.

Dianatal akušerski gel je namenski razvijen da olakša vaginalni porođaj. Dianatal je bioadhezivan i ima veliki kapacitet vezivanja vode. Dianatal  se upotrebljava tokom vaginalog porođaja da bi se majci i detetu olakšao porođaj i da bi se umanjila povreda međice. 
Dianatal akušerski gel formira bioadhezivni film u vaginalnom porođajnom kanalu koji smanjuje trenje između novorođenčeta i vaginalnog kanala, čime olakšava vaginalni porođaj.  
Dianatal akušerski gel je sterilan, bez alergena, elektroprovodljiv, blago kiseo i ne izaziva iritaciju sluzokože ili očiju.
Dianatal akušerski gel se može primeniti kako kod prvorotki (na osnovu rezultata randomizovane kontrolisane studije (RCT), tako i kod žena koje su već rađale i kod žena sa carskim rezom u anamnezi (kliničko iskustvo, rezultati istraživačkih studija).
Dianatal akušerski gel olakšava i skraćuje prvu i drugu fazu porođaja, i pruža zaštitu  majke i deteta, a posebno štiti vaginu, karlično dno i međicu.

Gel može primenjivati samo stručno akušersko osoblje (babice i lekari).

Dianatal  akušerski gel se primenjuje posle vaginalnog pregleda u toku porođaja nakon početka regularnih  kontrakcija, počevši sa vaginalnim pregledom pri dilataciji grlića materice od oko 3-4 cm ( aktivna faza porođaja).  
Približno 3-5 ml gela se aplikuje ispred prednačećeg dela pomoću tube ili ručno. Da bi se obezbedio film koji optimalno smanjuje trenje treba voditi računa da se u slučaju suvoće vagine doda dovoljno tečnosti. U te svrhe se mogu koristiti standardni rastvori kao što je fiziološki rastvor ili drugi aseptični rastvori. Gel treba dodatno primeniti 15-30 minuta nakon pucanja vodenjaka.
Dianatal akušerski gel skraćuje i prvu i drugu fazu porođaja i zato ga treba primenjivati tokom celog porođaja. Potrebna količina Dianatal akušerskog gela u proseku iznosi između 15 i 25 ml po porođaju. Iskustvo je pokazalo da maksimalna potrebna količina iznosi 30 ml Dianatal akušerskog  gela.
 

Sadržaj je sterilan sve dok je blister pakovanje neoštećeno. Dianatal akušerski gel se ne sme upotrebiti ako je pakovanje oštećeno ili otvoreno, ili nakon isteka roka važnosti. Po otvaranju sterilnog blister pakovanja tubama se mora rukovati prema pravilima asepse, da bi se osigurala sterilnost proizvoda. Nakon rađanja glave deteta suvom tkaninom treba obrisati predeo lica (oči, usta i nos). Ako je potrebno može se primeniti i površinska aspiracija predela usta i nosa. Savetuje se da se koristi suva tkanina za porođaj deteta da  dete ne bi skliznilo iz ruku.

Zbog elektroprovodljivosti Dianatal akušerskog gela, nakon njegove primene u bilo kom trenutku se može primeniti elektrohirurški način zaustavljanja krvarenja, kao npr. kod carskog reza ili pri reviziji porođajnog kanala. Zbog toga Dianatal akušerski gel ne treba koristiti istovremeno sa drugim gelovima, jer to može ugroziti njegovu elektroprovodljivost.

Pre upotrbe detaljno proučiti uputstvo! o indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Propilenglikol, karbomer, hidroksietilceluloza, prečišćena voda.

VEZANI SADRŽAJI

POVRATAK KULTURI DOJENJA

Teškoće dojenja prolaznog su karaktera, pa ne bi trebalo prebrzo odustajati, jer će dugoročno i majka i dete imati puno više koristi

Saznajte više

NAJNJEŽNIJA VEZA MAJKE I DETETA

Danas više niko ne sumnja da je dojenje najprirodniji i najprikladniji način ishrane novorođenčadi, a pozitivno utiče i na dete i na majku

Saznajte više

DESET KORAKA PREMA USPEŠNOM DOJENJU

Bolnice - prijatelji dece u svojim porodilištima sprovode mere za zaštitu, podsticanje i održavanje dojenja koje omogućavaju majci koja želi dojiti svoje dete svu potrebnu podršku i uslove da to uspešno i ostvari

Saznajte više