BEKUNIS® BILJNI ČAJ

80 gr

Biljni čaj od lista sene protiv opstipacije.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Bekunis, biljni čaj sadrži list sene (Cassia senna L./Cassia angustifolia Vahl.). Hidroksiantracenski derivati prisutni u listu sene (senozidi i rein antron) imaju laksativno dejstvo, koje se ostvaruje posredstvom dva različita mehanizma. Oni deluju istovremeno na motilitet debelog creva i na sekreciju u debelom crevu. Kao rezultat toga dolazi do povećanja koncentracije tečnosti i elektrolita u lumenu kolona, što će omogućiti defekaciju (pražnjenje creva). 

Deca preko 12 godina starosti, odrasli, starije osobe:

Maksimalna dnevna doza hidroksiantracenskih glikozida iznosi 30 mg. Jedan gram biljnog leka sadrži 25 mg hidroksiantracenskih derivata, računato kao senozid B. 

Odgovarajuća individualna doza je najmanja doza sa kojom se postiže formiranje stolice odgovarajuće konzistencije.

Bekunis biljni čaj (količina koja odgovara 15 – 30 mg hidroksiantracenskih derivata, računato kao senozid B) uzima se jednom dnevno, uveče pre spavanja.

Obično je dovoljno da se ovaj proizvod uzima 2 do 3 puta nedeljno.

Ne preporučuje se upotreba kod dece mlađe od 12 godina 


Jedna  ravna kafena kašičica Bekunis biljnog čaja dnevno.

Jednu ravnu kafenu kašičicu čaja preliti šoljom vruće, prokuvane vode, ostaviti da odstoji 20 minuta i nakon toga procediti i popiti.

Dužina upotrebe

Primena leka duže od 1-2 nedelje zahteva medicinski nadzor.

Ukoliko tokom upotrebe preparata simptomi i dalje perzistiraju, konsultujte Vašeg lekara ili farmaceuta.

Može doći do pojave preosetljivosti ( svrab, koprivnjača, lokalni ili generalizovani osip).

Može doći do pojave bola i grčeva u stomaku, tečne stolice, naročito kod pacijenata sa iritabilnim kolonom. Međutim, ovi simptomi generalno mogu nastati i kao posledica predoziranja. U tim slučajevima neophodno je  smanjenje doze leka. Konsultujte Vašeg lekara!

Kod dugotrajnog korišćenja moguć je gubitak vode i elektrolita što može imati za posledicu pojavu albuminurije (proteini u urinu) i hematurije (krvi u urinu).

Takođe, dugotrajna primena leka može izazvati pigmentaciju crevne mukoze (pseudomelanosis coli), koja se obično povlači nakon prestanka upotrebe Bekunis biljnog leka.

Tokom terapije može doći do žute ili crveno-braon prebojenosti urina.
 

Trudnoća

Upotreba Bekunis, biljnog čaja se ne preporučuje tokom prvog trimestra. Bekunis biljni čaj treba koristiti samo povremeno i nakon konsultacije sa lekarom, kada druge mere (kao što je promena u načinu života i ishrane ili primena laksativa koji deluju povećanjem zapremine crevnog sadržaja) nisu bile uspešne.

Dojenje

S obzirom na to da nema dovoljno podataka o izlučivanju metabolita u majčino mleko, upotreba Bekunis, biljnog čaja tokom dojenja se ne preporučuje.

Uticaj biljnog leka Bekunis na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama

Nije primenljivo.

Što Bekunis biljni čaj sadrži?
100 g biljnog čaja sadrži:
75 g Cassia angustifolia Vahl, fructus i Cassia senna L. (C. acutifolia Delile), fructus (plod tinevelške i aleksandrijske sene) i
25 g Cassia senna L. (C.acutifolia Delile) i/ili Cassia angustifolia Vahl, folium (senin list) što odgovara 2,3 - 3 g hidroksiantracenskih glikozida izračunato kao senozid B.

VEZANI SADRŽAJI

PROLJETNO BUĐENJE

Jednostrana, nedovoljna i nepravilna prehrana može dovesti do različitih poremećaja, pa i do pojave jasnih znakova bolesti

Saznajte više

MISTERIJA PROBAVNOG TRAKTA

Otežana probava, čiji organski uzrok medicina nije u stanju utvrditi, zahvata svakog četvrtog stanovnika planete

Saznajte više

PROBUDITE USPAVANA CRIJEVA

Kako promjenom životnih navika spriječiti opstipaciju

Saznajte više