Velika poslovna investicija Oktal Pharme u Sarajevu

Uz prisustvo brojnih zvanica, 04. maja 2006. svečano je otvoren novi poslovno - skladišni objekat Oktal Pharme d.o.o. Sarajevo

Pored predstavnika privrednog i javnog života, svečanoj ceremoniji prisustvovali su ambasador Republike Hrvatske u BiH g. Josip Vrbošić, izaslanik federalnog ministra zdravstva, izaslanik kantonalnog ministra zdravstva, izaslanik kantonalnog premijera Vlade i ministar privrede Kantona Sarajevo g. Abid Šarić kao i načelnik opštine Ilidža g. Amer Ćenanović.

Objekat je izgrađen u drugoj polovini 2005. godine i smešten je u zapadnom delu grada (naselje Stup), neposredno uz glavnu gradsku ulicu. Korisna površina zgrade iznosi ukupno 2.600 m2, od koje moderni skladišni prostor zauzima 1.700 m2. Skladišni deo objekta osmišljen je tako da zadovolji sve međunarodne norme i zahteve farmaceutske prakse u pogledu skladištenja i manipulacije lekovima, medicinskim sredstvima i ostalim proizvodima.

Obzirom da je naš strateški cilj djelovati na teritoriju bivše države, osim u Bosni i Hercegovini, danas imamo registrirane tvrtke i u Sloveniji te Srbiji i Crnoj Gori. Naša prva i najveća investicija bila je baš ovdje u Sarajevu, gdje smo izgradili najbolje poslovne odnose, istaknuo je Vladimir Klobučar, mr. pharm., predsjednik Uprave Oktal Pharme.


Otvaranjem objekta, kako je istakao direktor Oktal Pharme d.o.o. Sarajevo g. Sulejman Poplata, planirano je zapošljavanje novih kadrova. Od 7 zaposlenika u prvoj godini poslovanja, danas tvrtka zapošljava 34 osobe koje svoje životno i profesionalno opredjeljenje tijesno vežu za napredak tvrtke.

Uz snažnu podršku osnivača Oktal Pharme d.o.o. Zagreb, Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo je osnovana 2002. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge u privatnom vlasništvu; snadbeva apoteke, bolnice i druge zdravstvene ustanove širokim asortimanom lekova i ostalih medicinskih sredstava.

Efektivna, racionalna i fleksibilna organizacijska struktura Oktal Pharme d.o.o. Sarajevo, u kojoj su integrisane sve njene funkcije, postavljena je kao baza svih aktivnosti sa službama nabavke, prodaje, marketinga, logistike, računovodstva i finansija.

U dosadašnjem razdoblju uspostavljena je tesna poslovna saradnja sa preko 30 poslovnih partnera iz inostranstva (SAD, Velika Britanija, Nemačka i druge) kao i sa 380 kupaca i 460 dostavnih mesta. Kupci proizvoda koje distribuira Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo su apoteke u državnom i privatnom vlasništvu, druge veledrogerije, privatne ordinacije, poliklinike, domovi zdravlja, bolničke apoteke i optike.

Transport naručenih proizvoda Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo dostavlja na vrata sopstvenim dostavnim vozilima. Sa ciljem edukacije opšte javnosti, Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo vrši i besplatnu distribuciju 8.000 primeraka stručnog časopisa Vaše zdravlje svim relevantnim zdravstvenim subjektima i licima.

Daljnji strateški pravci razvoja Oktal Pharme d.o.o. Sarajevo će biti:
  • jačanje kontrole kvaliteta poslovanja prema svetskim standardima i stalno usavršavanje
  • zadovoljstvo poslovnih partnera i zaposlenih koje se postiže pažljivim upravljanjem sredstvima i stalna težnja potpunom kvalitetu poslovanja
  • jačanje svojih zaposlenih kako bi zadovoljili potrebe kupaca brže i bolje od drugih.
Trajni cilj Oktal Pharme d.o.o. Sarajevo je izgradnja snažne i moderne veledrogerije, ekološki osvieštene i sposobne za najviše ciljeve u trgovini, zastupanju, istraživanju tržišta kao i unapređenju farmaceutske i medicinske nauke.