Bezbedan prelazak na terapiju biosimilarima i potencijalne uštede - iskustvo iz Slovenije

U Beogradu je 13.06.2018. održan okrugli sto pod nazivom „Bezbedan prelazak na terapiju biosimilarima i potencijalne uštede – iskustvo iz Slovenije“

Na ovom skupu su se našli stručnjaci iz gastroenterologije iz Srbije i Slovenije (Prof.dr Dino Tarabar - Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju VMA, Prof.dr Dragomir Damjanov - Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju KC Vojvodine, dr Olgica Latinović Bošnjak - Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju KC Vojvodine, Prof. dr Borut Štabuc – Klinika za gastroenterologiju Univerzitetsko  medicinskog centra Ljubljana, dr Gregor Novak - Klinika za gastroenterologiju Univerzitetsko  medicinskog centra Ljubljana) ali i predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Udruženja obolelih UKUKS i ORS.

Biosimilari se u terapiji IBD-a u Sloveniji koriste od 2015. godine. U 2017. godini je čak 86% ovih pacijenata bilo na terpiji biosimilarima. Zahvaljujući biosimilarima, Slovenija je za 3 godine uštedela čak 2,5 miliona €, ne narušavajući kvalitet lečenja pacijenata.