Glavni sadržaj | Tražilica
Oktal Pharma d.o.o.

Milorada Jovanovića 11,
11147 Beograd, Republika Srbija
tel: +381 11 3467 100
tel: +381 11 3467 999
tel: +381 11 3467 032
fax: +381 11 3467 046
e-mail: office@oktal-pharma.rs

Oktal Pharma

Stručni članci

Voće u ishrani - da li umemo dobro da izaberemo?

Voće je vrlo zdrava namirnica, trajno potrebna ljudskom organizmu zbog svog bogatog i raznovrsnog sadržaja

Leto obiluje voćem, bogatim izvorom organizmu neophodnih vitamina i minerala, ali i bogatim izvorom kalorija. Mnogi se, bilo zbog nekih hroničnih bolesti, bilo zbog različitih dijeta motivisanih boljim izgledom ili bolešću, suzdržavaju od konzumiranja voća. Ipak, pojedine vrste voća, uz umerenost u jelu, mogu svakome koristiti.

Izvor zdravlja, ponekad uz oprez

Voće je vrlo zdrava namirnica, trajno potrebna ljudskom organizmu zbog svog bogatog i raznovrsnog sadržaja. Ti sadržaji ne odnose se samo na njegove energetske vrednosti, minerale i vitamine, nego prvenstveno na obilje drugih fitonutrijenata, u koje posebno ubrajamo izoflavonoide. Izoflavonoidi su jaki antioksidansi, potrebni ljudskom organizmu za neutralizaciju viška slobodnih radikala.
Uprkos tome što je voće izuzetno korisno, nekim ljudima savetuje se oprez. To se pre svega odnosi na konzumente koji redukuju ishranu bilo zbog energetskih razloga primenjujući neku od dijeta za mršavljenje, bilo sadržajno zbog hroničnih bolesti, na primer šećerne bolesti.

Kako proceniti i odabrati voće

Za ocenu izbora voća (ako je neophodan oprez u konzumaciji) i njegove koristi za ljudski organizam, uzeta su u obzir tri najvažnija svojstva voća:

  • energetska vrednost (E / kalorije)
  • glikemični indeks (GI)
  • sposobnost apsorpcije slobodnih radikala (ORAC / Oxygen Radical Absorption Capacity).

Svojstva voća
U tabeli 1 izabrano je 20  najpoznatijih vrsta voća (a ne samo sezonskih letnjih) razvrstanih po abecednom redu. U prvoj brojčanoj koloni  prikazan je energetski iznos (E) izražen u kcal za količinu od 100 grama pojedine vrste voća, koji izborom odgovarajuće količine voća omogućava  kontrolu ukupnog unosa kalorija pri konzumaciji. Tako prema količini kcal u 100 g razlikujemo tri vrste voća:

  • niskokalorične vrste - one koje imaju E vrednost ispod 40 kcal/100g,
  • srednjokalorične vrste - one koje imaju 40-60 kcal/100g, i
  • visokokalorične vrste - one s više od 60 kcal/100g.

Druga brojčana kolona u tabeli 1 predstavlja glikemični indeks (GI) koji je pokazatelj brzine porasta glukoze u krvi posle konzumacije voća u odnosu na čistu glukozu, za koju je taj indeks jednak 100. Taj pokazatelj posebno je važan za dijabetičare, ali i za sve one sa insulinskom rezistencijom, koja vremenom može biti podloga za razvoj mnogih bolesti.
S obzirom na glikemični indeks, razlikujemo voće sa:

  • niskim glikemičnim indeksom - ispod 55,
  • srednjim glikemičnim indeksom - od 55 do 69, i
  • visokim glikemičnim indeksom - većim od 69.

Treća brojčana kolona u tabeli 1 prikazuje ORAC vrednost izraženu u jedinicama na 100 grama voća, koja upućuje na korisnost voća s aspekta apsorpcije slobodnih radikala u organizmu (antioksidativno svojstvo). Kad je reč o ukupno potrebnim količinama antioksidansa u ljudskoj ishrani (ne samo u voću nego i u ostalim namirnicama), danas se smatra da su dnevne potrebe odraslog čovjeka oko 3000-5000 ORAC jedinica.
Prema tom pokazatelju razlikujemo voće sa:

  • ORAC pokazateljem visokih vrijednosti - više od 600 jedinica u 100 g
  • ORAC pokazateljem srednjih i niskih vrijednosti - manje od 600 jedinica u 100 g.


Glikemičko-energetski pokazatelj (GE)
U tabeli 2 prikazana je rang-lista voća prema kumulativnom energetskom svojstvu (GE), dobijenom množenjem glikemičnog indeksa (GI) i energetske vrednosti (E). Taj pokazatelj namenjen je konzumentima voća koji zbog različitih razloga ograničavaju njegove količine. Prema njemu razlikujemo:

  • povoljan pokazatelj - GE manji od 2000,
  • srednje povoljan pokazatelj- GE 2000-3000, i
  • nepovoljan pokazatelj- GE veći od 3000.

Nutritivno-energetski pokazatelj (OGE)
Tabela 3 predstavlja rang-listu voća u kojoj je prikazan pokazatelj nutritivne korisnosti voća (ORAC) u odnosu na energetsku korisnost (GE), a dobiven je deljenjem ORAC i GE pokazatelja pomnoženo sa 100.
Prema tom pokazatelju razlikujemo voće sa:

  • visokom nutritivnom vrednošću bez većih ograničenja u konzumaciji - OGE veći od 60,
  • srednjom nutritivnom vrednošću s razumnom količinom konzumacije - OGE između 25-60, i
  • niskom nutritivnom vrednošću uz ograničenu količinu konzumacije - OGE manji od 25.

Voće se ne konzumira samo zbog gladi ili zadovoljavanja bogatstva okusa, ono je izuzetno potrebno organizmo za osiguranje zdravog, kvalitetnog i dugog života.

Autor: Stjepan Šaban, dipl. ing.

(05.09.2005.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica